Добре дошли!

„Читалище "Светлина" е на 150 години и независимо от спешната нужда от средства за довършване на ремонта, има много добра акустика. Видно е, че някогашните строители са имали визия за разностранната му просветителска роля и са вложили цялото си изкуство и любов в изграждането му. Достойните им потомци днес заслужават нашата подкрепа.”

Наталия Илиева
Култура, вестник за критика, дебати и културни удоволствия

Добре дошли!
Добре дошли!

За Нас

Дарителско общество "Светлина" е създадено от музикантите Лора Чекоратова, Георги Вълчев, Никола Таков и Мариана Карпатова като инициатива на фондация "Неотъпкана пътека" с цел набиране на средства за реставрацията и поддръжката на читалището в село Ковачевица.

От създаването на фестивала "Неотъпкана пътека” през 2018 г. музикантите инвестираха близо 12 000 лева фестивални средства за ремонтни дейности в читалище “Светлина“ в Ковачевица. Със създаването на Дарителско общество “Дар Светлина“ бяха инвестирани допълнително 33 980 лева за цялостен ремонт на покрива, боядисване на залата, хидроизолация на терасата и други дейности. Средствата бяха събрани от над 75 индивидуални дарители, малки бизнеси от региона, както и от музикантите и публиката на фестивала.

Продължаваме да набираме средства, за да възстановим сградата напълно и да я поддържаме в отличен вид. Каним всички жители на село Ковачевица и община Гърмен, както и приятелите ни от цяла България и по света да се включат в нашето общество!

Всички средства се влагат в ремонтни дейности по сградата. Работим с местни майстори и Община Гърмен, при пълна отчетност и прозрачност, като гарантираме, че всяко едно дарение ще бъде използвано само и единствено по предназначение.

Включете се!

За Читалището

За ЧиталищетоЧиталището в село Ковачевица е основано през 1865-а година от учителя Никола Ковачевски. Първите книги в бибилотеката били учебници от светското училище, както и вестници, които били доставяни в Ковачевица от гр. Сяр, а по-късно от Истанбул (Цариград). Дейността на читалището се подновява през 1885-1892 г.от Стоян Златарев, Йорже Димитров и други местни учители.

По време на Илиндеснкото въстание през 1903-а година библиотеката изгаря и читалището спира своята просветна дейност до 1908-а година, когато младите учители Стоян Шутев и поп Тома Поптомов я възстановяват. Местоположението му се мести в различни частни дюкяни. След Освобождението през 1912 г. Библиотеката отново се обзавежда, но дейността отново замира по време на Балканската, Междусъюзната и Първата Световна война.

През 1922 г. Читалището е регистрирано в Министерството на народната просвета. С дарения от частни лица, приходи от вечеринки и представления започва да се обогатява библиотеката. Синовете на основателя на читалището Никола Ковачевски – братята Ангел и Димитър Даскалови даряват 10,000 лева, а Иван Титимов, син на Кануш войвода дарява 5,000 лева. Преди смъртта си учителят Стоян Златарев (бащата на българския литератор Людмил Стоянов) дарява 1,500 тома книги на читалището.

През 1954 година, с активна помощ и финансиране от кооперация "Родопи" се строи нова сграда, където читалище "Светлина" се помещава и до днес. Сградата разполага с просторна зала с хубава акустика, която служи за кинопрожекции и за театрален салон, със светла и просторна читалня и библиотека. През 60-те години сградата опустява. Единственият стожер на читалищното дело и пазител на музейната сбирка и библиотечните ценности остава отново един учител – Ангел Джигрев.

През 2018 г. се открива първият фестивал за камерна музика в Западните Родопи – "Неотъпкана пътека", основан от български музиканти, които откриват залата и оценяват нейните акустични качества, както и необходимостта за нейното опазване и възстановяване.


За Читалището

Какво сме постигнали досега

2018 Обстойно почистване на читалището
Смяна на стъклата на прозорците
500 лв
2019 Изработка на нова врата към терасата на читалището 1,500 лв
Изработване на акустични пана за концертите на фестивал "Неотъпкана пътека" 1,000 лв
  Частична поправка на покрив 1,000 лв
2020 Изработване на 150 нови стола в Ковачевски стил
Поправка на контакти
5,500 лв
2021 Допълнителни поправки на покрива на читалището 2,000 лв
  Закупуване на нова врата 400 лв
2022 Пълен ремонт на покрива 16,425 лв
2022 Боядисване 5,100 лв
2023 Хидроизолация и ремонт на терасата, боядисване на стената зад сцената, поправки на врати 12,250 лв

ДАРИ

Вярваме в силата на благотворителността и възможността на всеки един от нас да подпомогне за запазването на традициите в родината ни. Нека да спасим тази хубава сграда!

С еднократно дарение или като месечен дарител помагаш за запазването на културата в това магическо село!

Стани част от бъдещето!

Фондация Неотъпкана Пътека
ЕИК 177199929
BIC BPBIBGSF
IBAN BG45BPBI81701075052102

Предстоящи дейности и необходими средства

2024 Подготвяне на проект съвместно с община Гърмен за цялостен ремонт на сградата
2024 Изработване на ограда за терасата, поставяне на професионални светлини в залата, ремонт на тоалетни, гримьорна и други пространства

Нашите партньори

Подкрепата за основаването на "Дарителско общество Светлина" е осигурена по програма "Развитие на дарителството на местно ниво" от Сдружение "Платформа АГОРА" и Фондация "Америка за България".

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на фондация "Неотъпкана пътека" и не отразяват непременно вижданията на Фондация "Америка за България" или нейните партньори.

Фондация "Америка за България" е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие.

Фондация "Неотъпкана пътека" © 2021Ул. Хан Пресиян 15, София, България, 1612

Фото: Иван Николов и Борислав Жуйков
Дизайн: EastHouse Creative и Visia
Видео: Insieme

Контакт: info@neo-path.com

Фондация "Неотъпкана пътека" © 2021 | Сайт създаден с Visia